In het nieuws

September/oktober 2023

Er zijn een aantal interessante activiteiten om te bezoeken en te bekijken!


• Tot 22 oktober in Museum Arnhem:
Tussen grenzen: migratie, macht en grenzeloze verbeelding

Over de hele wereld bewegen mensen zich over grenzen. In de 21e eeuw migreren mensen meer dan ooit om allerlei politieke, economische en ecologische redenen. Tegelijkertijd is het zich verplaatsen voor heel veel mensen steeds lastiger. Hoe moeilijk, of makkelijk, het gaat, wordt vaak bepaald door je paspoort. Waar ben je welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In de tentoonstelling Tussen grenzen geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen.

• Film Upon Entry (bij binnenkomst), vanaf 21 sept (o.a. in Amersfoort en Utrecht)
We zien een stel met geldige visa het ‘land van de onbegrensde mogelijkheden’ binnenkomen om samen een nieuw leven te beginnen. Maar bij aankomst op het vliegveld in New York worden ze direct meegenomen voor verhoor. Vol ongeloof en verwarring belandt het koppel in een beklemmend inspectieproces waardoor niet alleen hun toekomst, maar ook hun onderlinge band op het spel komt te staan.

Korte documentaire ‘Kitten of vluchteling?’ 26 september 2023. Terugkijken op NPO start: https://www.npostart.nl/2doc-kort/26-09-2023/VPWON_1352772
De maker Tina Farifteh gaat op zoek naar de mechanismes achter empathie. In een interview zegt ze: absurd wat er nu in deze wereld gebeurt. We hebben gewoon een groep mensen, die vogelvrij zijn verklaard. Iedereen mag ze vermoorden, terugduwen, in de woestijn droppen, in een kamp stoppen, ze mogen niet werken, geen hygiëne, geen onderdak, geen scholing… Alles van hen afpakken zonder dat iemand verantwoordelijk is en bestraft wordt en alle andere keren in de geschiedenis dat we dat gedaan hebben met een groep mensen, hebben we daar spijt van gehad. zie ook doctalks, een interview met Tina Farifteh: https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_20077479~doctalks-kitten-of-vluchteling~.html

Documentaire Bij ons op het AZC
Vanaf maandag 2 oktober om 22.20 uur op NPO 2
Bij ons op het AZC legt de menselijke verhalen vast – de vreugde en het verdriet, de wanhoop ook, die schuilgaan achter de façade van het azc in Zutphen. Een jaar lang gingen de deuren voor ons open en volgden we bewoners tussen hoop en vrees, in hun verlangen naar acceptatie en een vrij en veilig bestaan. Medewerkers delen hun toewijding en inspanningen om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Een ongewoon, intiem portret van heel ‘gewone’ mensen, die samenleven onder een glazen stolp.

---------------------

Veel dank voor de vele giften voor onze actie bij de 200ste wake! We hebben €2500 kunnen overmaken naar Meldpunt Vreemdelingendetentie en nog €225,- gereserveerd voor kinderen in detentie Kamp van Zeist.

200ste Wake

Op 3 juli 2022 is de wake voor de 200ste keer. Een moment om bij stil te staan.
Sprekers zijn de Koos Janssen, Burgemeester van Zeist, Rikko Voorberg, theoloog-activist en Esther Bijmolt, Kinderpardon.
Wij zamelen geld in voor een attentie voor de kinderen die er op dat moment verblijven, en voor Meldpunt Vreemdelingendetentie, die een helpdesk heeft voor vreemdelingen in detentie met een gratis telefoonnummer. Zij helpen gedetineerden daadwerkelijk bij
klachten en problemen en kennen de situatie van binnenuit. Ondersteunt u de actie als waker of sympathisant of met uw kerk?
Stichting Steuncomité Asielzoekers en Vluchtelingen in Zeist
NL25 INGB 0007 4540 20 ovv (200e) Wake Zeist
Kom ook, neem mensen mee, neem WITTE bloemen mee en uw eigen picknickmandje als u mee wilt doen aan onze picknick na de wake.
Zie hier voor verslag

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  • Schipholbrand

    . Bij de Schipholbrand was een brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost op 27 oktober 2005, waarbij elf gedetineerde vreemdelingen om het leven kwamen. Veel kritiek kreeg de opvang van vreemdelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers naar aanleiding van gebeurtenissen zoals de `Schipholbrand’. Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost op 27 oktober 2005 kwamen elfLees… Lees meer …