100ste Wake, pers

februari 2014

100ste wake voor asielzoekers in cel

Voor de honderdste keer staat ze zondag bij het detentiecentrum in Soesterberg: de 80-jarige Els Brouwer. Ze houdt een wake voor asielzoekers die in de gevangenis zitten. Dat zijn geen misdadigers, vindt Els, dus horen ze daar niet.

Els trekt zich het lot van de asielzoekers aan. Ze zijn uitgeprocedeerd en moeten het land verlaten. Tot die tijd blijven ze in het detentiecentrum in Soesterberg. Onterecht en mensonwaardig, vindt Els. Els is met de wakes begonnen na de Schipholbrand in 2005. ”Ik ben het gaan organiseren omdat de Raad van Kerken vroeg ‘of wij er iets in konden betekenen’. Toen zijn we op het idee van een wake gekomen.”

In het detentiecentrum in Soesterberg zitten zo’n 200 tot 250 mensen opgesloten. De wake is elke eerste zondag van de maand. In het begin stonden de demonstranten er  met fakkels. ”Maar fakkels werden op een gegeven moment verboden. Dus steken we nu bloemen in het hek.” In het begin werden die weggehaald, maar nu, na protesten, blijven de bloemen hangen tot de volgende wake. Els en haar medestanders zijn volhardend.  ”Het opsluiten van vluchtenlingen is een schending van de mensenrechten. Wij waken om het te laten weten dat wij ons hun lot aantrekken.”